1 Haziran 2007 Cuma

Çizilmiş cdlerden bilgi kurtarma

Her kullanıcı çizilmiş cd lerle sorun yaşar. Data Cd lerinde, sürücü Cd yı düzgün bir şekilde okuyamaz ve hata üstüne hata verir. Ses Cd lerinde ise Cd çaldığı zaman bozuk yerleri atlar durur.


Hatalı okuma veren bir Cd ile karşılaşıldığında yapılması gereken ilk şey, hatanın kirden olup olmadığını anlamak için onu bi güzel temizlemektir. Hatta CD nizi hafif deterjanla parmak uçlarınızı kullanarak bile yıkayabilirsiniz. (Sünger kullanmayın.)


Eğer hata devam ederse, CD yi başka bi sürücüde okutmayı yada çalmayı deneyin. Başka sürücüde de hata alırsanız, Bu CD'nizin çizilmiş olduğu anlamına gelir.


CD nin dolu kısmını ışığa tutarak, size sıkıntı yaratan bu çizgileri görebilirsiniz. Bir CD deki bilgi kendi içindeki metal bir kaplamaya ya da gümüş kaplamaya kaydedilir. Bu metal kaplama kendi içinde transparan plastik bir kaplama barındırır. Diğer adı polikarbonat olan bu kaplama CD nin metal kaplamasını koruduğu gibi dış tarafa doğru da ayrıca bilgilerin okunmasını sağlar.


Bir CD ROM sürücüsü yada CD player, metal kaplamayı okumak için laser ışınlarını kullanır. Bu laser ısını plastic kaplamayı aşıp metal kaplamayı okur. Eğer plastik kaplama çizilmiş ise ışın o kaplamayı aşıp CD yi okuyabilir. Yani lafın kısası, okunacak olan bilgiler hala CD dedir, sorun plastik kaplamadadır, içinde değil.


CD içeriği muhafaza edildiği sürece, çizilmiş bir CD yüzeyini parlatmakla tekrar çalıştırılabilir. Üstteki uygulamalara rağmen hala CD çalışmıyorsa CD'yi diş macunu ile parlatın. Evet şu bildiğimiz diş macunu. Mükemmel bir şekilde işe yarar.


Elinize bi pamuk alıp üzerine macun sıkın ve nazik bir şekilde parlatın CD nızı, ta ki çiziklerin kaybolduğuna emin olana dek yapın bu işlemi. Bazen bu macun da çiziklere neden olabilir. Ama panik yapmayın. Sadece CD nizi parlattıktan sonra su ile güzelce (kibarca) yıkayın.


Eğer diş macunu da işe yaramadı ise ve hala çizikler varsa metal parlatıcı (braso) kullanın. Ve son olarak da CD ye bastırmadan biraz vazelin sürün.


Ve son aşama CD yi test etmek olacak. Eğer çalısırsa ne mutlu size. Hala sorun yaparsa aynı işlemleri tekrar yapın ve biraz çaba gösterin.


Yazının İngilizce orijinali de şu adreste: http://www.hardwaresecrets.com/article/77


Hiç yorum yok: